19 Nisan 2009 Pazar

Imagine Cup 2009 türkiye finali :) ve görüntüler..

Imagine Cup, Microsoft’un desteklediği, 2003 yılından beri dünyanın her yerindeki üniversite öğrencilerinin yazılım ve elektronik alanında birbirleriyle her sene yarıştığı yarışma.

Dünya finalleri Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılacak Imagine Cup 2009′un Türkiye finali 17 Nisan’da gerçekleştirildi. Dünyanın en yetenekli yazılımcı, tasarımcı ve girişimci gençlerini bir araya getiren Imagine Cup yarışmasında bu yıl, Yazılım Tasarımı kategorisinde Türkiye’yi Yeditepe Üniversitesi’nden CogoStuff projesi temsil edecek.

Imagine Cup, Microsoft’un desteklediği, 2003 yılından beri dünyanın her yerindeki üniversite öğrencilerinin yazılım ve elektronik alanında birbirleriyle het sene yarıştığı yarışma.

Dünya finalleri Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılacak Imagine Cup 2009′un Türkiye finali 17 Nisan’da gerçekleştirildi. Dünyanın en yetenekli yazılımcı, tasarımcı ve girişimci gençlerini bir araya getiren Imagine Cup yarışmasında bu yıl, Yazılım Tasarımı kategorisinde Türkiye’yi Yeditepe Üniversitesi’nden CogoStuff projesi temsil edecek.


imagine-cup-2009-tr

imagine-cup-2009-tr2

imagine-cup-2009-tr3

Bireylerin potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlayan yenilikçi teknolojiler sunan Microsoft’un, gençleri yaratıcı düşünmeye ve teknolojiden daha fazla yararlanmaya teşvik etmek için düzenlediği Imagine Cup 2009′un Yazılım Tasarımı Türkiye finali tamamlandı.
Gençler bu yıl, “zorlu problemlerin teknoloji ile çözüldüğü bir dünya düşleyin” teması çerçevesinde ve Birleşmiş Milletler Milenyum Hedefleri ışığında hazırladıkları projelerle yarıştılar. Finale kalan 7 ekibin projeleri arasında 17 Nisan’da Microsoft’un merkez ofisinde yapılan seçmelerde, Yazılım Tasarımı kategorisinde birinciliği kazanan Yeditepe Üniversitesi’nden CogoStuff projesi oldu. Türkiye’yi Temmuz ayında Kahire’de temsil etme hakkını kazanan ekip, Dr. Tacha Serif danışmanlığında, bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencileri Mert Ünan, Alkım Şenkan ve Umut Karakulak’dan oluşuyor.

Imagine Cup Türkiye birincisi ekibin eseri olan CogoStuff projesi, insanların farklı ülkelerin kültürlerini tanımalarına yardımcı olan ve kültürler arasındaki benzerlikleri ortaya çıkaran bir uygulama olarak tasarlandı. Bu uygulamada kullanıcılar yeni kültürler hakkında öğrendiklerini kendi kültürleri ile karşılaştırarak benzerlikleri bir araya getirebiliyor. Sistemde ortak olarak işaretlenen noktalar arttıkça kültürler arasındaki yakınlaşma da zaman içinde daha belirginleşiyor.

Türkiye finalinde ikinciliğini Shop&Donate projesi ile Doç. Dr. Atilla Gürsoy danışmanlığında bilgisayar mühendisliği öğrencileri Yasemin Avcular, Yiğit Kıran, Ahmet Kubilay Eldem ve Alper İncedalcı’dan oluşan Koç Üniversitesi ekibi, üçüncülüğü ise ClockCycle projesi ile Yrd. Doç. M. Elif Karslıgil danışmanlığında bilgisayar mühendisliği öğrencileri Merve Gencer, Taygun Kekeç, Yunus Emre Pektaş oluşan Yıldız Teknik Üniversitesi ekibi kazandı.
Shop&Donate projesi sağlık ve çevre gibi alanlarda çalışan STK’larla bağış yapacak kuruluşları bir e-ticaret projesinde buluştururken; depremler için tasarlanan ClockCycle projesi ise uydu görüntülerinin, özel görüntü teknolojileriyle işlenerek felaket bölgelerine yapılacak acil yardım ihtiyaçlarının doğrulukla belirlenmesini hedefliyor.

imagine-cup-2009-2

Bu yıl ilk defa, projelerde Windows 7, Windows Live ve Internet Explorer 8 yazılımları kullanımına bağlı olarak yapılan değerlendirme sonucunda Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Chain projesi ile Imagine Cup’a katılan ekibe Windows Experience Özel Ödülü verildi. Bu Özel ödülün sahibi de Semih Utku danışmanlığındaki bilgisayar mühendisliği öğrencileri Gülşah Yıldızoğlu, Gizem Gülşen ve Buğra Kocatürk oldu. Imagine Cup Türkiye seçmelerinde birinci olan ekip üyelerine yarışmanın üç yıldan beri sponsoru olan Casper tarafından Nirvana notebook, ikinci ekip Casper Minibook ve üçüncü ekip ise LCD monitör almaya haz kazandı. Windows Experience Özel Ödülü’nü kazanan ekip üyelerine de minibook ödülleri verildi.

Imagine Cup Türkiye birincisi olan ekibin yanı sıra, bu yıl ilk olarak Microsoft Türkiye tarafından düzenlenen Imagine Cup Blogger Yarışması birincisi de Kahire’deki finale katılma hakkı kazanacak.

Jüri finalisti belirlemekte zorlandı
Microsoft Imagine Cup 2009 Yazılım Tasarımı Türkiye finalinin jürisinde MicrosoftTürkiye’nin yanı sıra, yarışmayı destekleyen UNDP, TÜBİTAK, IEEE, e-Tohum, CHIP, i-Con, Veripark, Tradesoft, Anadolu Bilişim Hizmetleri ve Türk Telekom temsilcileri yer aldı.
Imagine Cup 2009′un Yazılım Tasarımı kategorisi dünya finali jüri üyesi olan ve kategori kaptanı olarak tüm dünyadan öğrencilere yarışma boyunca danışmanlık yapan Amerikalı Prof. Dennis Anderson da bu yıl Türkiye’deki finale jüri üyesi olarak katılarak Türk öğrencilerin projelerini değerlendirdi.

Ödül törenine katılan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan ve ödül sponsoru Casper CEO’su Charlotte Lamprecht dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdiler.

Törende konuşan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan şunları söyledi:
“Microsoft Imagine Cup yarışmasına Türkiye’den katılımların her yıl hızlı bir şekilde arttığına tanık olmak bizleri çok mutlu ediyor. Dünya çapında 67 ülkeden 300.000 öğrencinin başvurduğu Imagine Cup yarışmasında bu yıl Türkiye 9.300 kayıtlı öğrenci ile 8. Sırada yer alıyor. Microsoft Türkiye olarak gençlerimizin kendi potansiyellerini keşfetmelerini sağlayan teknolojiler sunmanın yanı sıra onları küreselyarışma ortamlarına hazırlamaktan büyük bir keyif alıyoruz. Imagine Cup’ta daha önce gençlerimizin çok başarılı projelere imza attığına tanık olduk. Yenilikçi ve girişimci ruha sahip gençlerimizin bütün dünyaya birbirinden mükemmel projeler sunabileceklerini biliyoruz. Microsoft Türkiye, sayısız proje ve programla gençlerimizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da desteklemeye devam edecektir. Burada dünya finaline katılarak ülkemizi temsil edecek genç arkadaşlarımıza şimdiden başarılar diliyorum. Finale kalamayan ama çok sayıda parlak projenin sahibi olan gençlerimize ise bu yöndeki çalışmalarından asla vazgeçmemelerini öneriyorum”.

Casper CEO’su Charlotte Lamprecht ise şöyle konuştu:
“Casper, ‘Başarıyı Hayal Eden ve Tutkulu’ 3 genç üniversite öğrencisi tarafından, Türkiye’ye en iyi bilgisayar şirketini kazandırmak için 18 yıl önce kuruldu. Bilişim teknolojilerinin bütün Türk halkı için başarının anahtarı olduğuna inanan üç genç çok çalıştı ve Casper’ı Türkiye’nin en büyük bilgisayar şirketi haline getirdiler.Microsoft’un ‘Türkiye Bilişimle Kalkınıyor’ yaklaşımı çerçevesinde düzenlenen Imagine Cup’a sponsor olmaktan gurur duyuyor ve kendimizi bu devrimin kilit oyuncularından biri olarak konumlandırıyoruz.”

Projelerin esin kaynağı BM Milenyum Hedefleri
Yazılım geliştiren, bilişim teknolojileri ile çözüm üreten ve iş modelleri tasarlayabilen dünyanın en yetenekli öğrencileri, insanlığın dünya çapında karşı karşıya kaldığı en büyük sorunların çözümü için geliştirdikleri projeleri Kahire’de Imagine Cup 2009′un Dünya Jürisi’ne sunacaklar. Gençlerin hazırladığı projeler, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından belirlenen sekiz Milenyum Hedefi etrafında şekillendirildi. (www.un.org/millenniumgoals)

Aşırı yoksulluk ve açlığın yeryüzünden silinmesi, herkes için ilköğretim sağlanması, cinsiyetler arası eşitliği sağlamak ve kadınları güçlü kılmak, çocuk ölümlerini azaltmak, hamile sağlığı konusunda gelişim sağlamak, HIV/AIDS, sıtma ve diğer hastalıklarla etkin mücadele, çevre sürdürülebilirliğini güvence altına almak, gelişim için küresel çapta işbirliği sağlamak olarak belirlenen BM Milenyum Hedefleri gençlere projelerinde ışık tuttu.

Imagine Cup’da cazip ödüller
Dünya çapında gençleri küresel sorunlara teknoloji ile sorunlara çözüm bulmaya yönlendiren Microsoft Imagine Cup yarışması 7 yıldır yapılıyor. Türkiye en başından beri bu yarışmaya katılıyor. Bugüne kadar 100′ü aşkın ülkeden 300 binden fazla öğrenci projeleriyle yarıştı. Her yıl başka bir ülkede düzenlenen dünya finalleri katılımcılara yeni ufuklar açarken, kamuoyunda da büyük bir yankı yaratıyor.

Bu yılın temmuz ayında Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleşecek olan dünya finallerinde Türk öğrencileri müthiş bir uluslararası deneyimin yanı sıra cazip ödüller de bekliyor. Bu yıl 9 ayrı kategoride gerçekleşen Imagine Cup’ta toplam 200 bin dolarlık para ödülü dağıtılacak.

Yazılım Tasarımı alanında, dağıtılacak ödüllerin toplamı ise 40 bin doları buluyor. Kategori 1.sine 25.000 dolar, 2.sine 10.000 dolar, 3.süne ise 5.000 dolar ödül verilecek.

Blog.Wolkanca.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder