22 Mayıs 2009 Cuma

Imagine Cup Hakkındaki En Açıklayıcı Röportaj.

Bu gün Microsoft Türkiye İstanbul ofisindeydim.Eminay YURTSEVEN, Mehmet TUNÇKANAT ve Sarit UÇMAK ile güzel bir cappucino içerek röportaj yapma fırsatım oldu.
Sorularım şu şekildeydi ;
Imagine Cup'ın sadece bir yarışma değil,öğrenim ve bilgi pekiştirme,geliştirme etkinliği olduğunu düşünüyor musunuz? Neden?
Imagine Cup'ın öğrencilerin akademik hayatlarını nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?
Son olarak Imagine Cup'a katılmak isteyen öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Bu sorular eşliğinde güzel bir sohbet ve bol bol fotoğraf çekme fırsatım oldu.Bu gün için Eminay YURTSEVEN,Sarit UÇMAK ve Mehmet TUNÇKANAT'a teşekkür ediyorum.
Röportajın detaylarına geçelim ; ilk olarak Mehmet Bey sorulara cevap verdi:

''Imagine Cup öğrencilerin teorik olarak öğrendikleri herşeyi pratik olarak da uygulamaları için çok iyi bir fırsat.Üniversitelerde bir takım teknolojilerle donatılıyorsunuz fakat bunları gerçek hayatta çalışmadan önce kullanma fırsatı ancak bu şekilde yarışma ve projelerle mümkün oluyor.Imagine Cup'da bunu gerçekleştirmenin dışında, dünya çapında yarışarak; kendinizi hem dünyaya yaptıklarınızla gösteriyorsunuz, hem de özgüveninizin gelişmesine olanak sağlıyorsunuz.Bu açıdan önemli.
Yeni mezunların akademik hayatlarında diğer mezunlardan daha farklı şeyler yapmış olmaları gerekiyor.Imagine Cup'a katılmak,yarışmalarda finale kalmak,derece almak kesinlikle yeni mezunu diğerlerinden daha ön plana çıkartacaktır.Çünkü bu teorik olarak bildiğiniz şeyleri pratik olarak uygulayabildiğinizi ve uygulayabilmenin yanında çok güzel anlatabildiğinizi,sunum yapabildiğinizi gösterir.Dolayısıyla başvurduğunuz pozisyon ister yazılım geliştirme olsun,ister teknoloji pazarlama alanında olsun her ikisinde de başarılı olduğunuzu kanıtlamış oluyorsunuz.
Genel olarak Imagine Cup'a katılacak öğrencilere şunu tavsiye ediyorum.Bu yarışma teknoloji uygulama yarışması,bu yüzden teknolojiyi iyi bilmek gerekiyor.Bunun için bizim sunduğumuz bir çok program var,DreamSpark bunlardan biri.DreamSpark aracılığı ile yazılımlarımızı ücretsiz olarak kullanabilme imkanlarına sahip oluyorlar.Ayrıca DreamSpark içerisinde IT Academy Student Pass var; öğrenciler burda e-öğrenim materyallerine erişebiliyorlar.Yarışmaya katılmak isteyen arkadaşlar bu uygulamaları takip etmelidir.
Bunun dışında pek çok topluluk sitesi de mevcut.Bu siteleri de yakından takip etsinler.Takip etmenin yanında güzel bir konu yakalamaya çalışsınlar,yarışmanın önemli kısımlarından biri de bu. Aslında pek çoğunuz teorik bilgiyi alıyorsunuz zaten,bir çoğunuz pratik olarak gerek stajlarınızla gerek derslerde aldığınız bitirme ödevlerinde,projelerde gerçekleştiriyorlar.Burada önemli olan fikir.
Bakıldığında Imagine Cup hem teknoloji uygulama hem de fikir yarışması,dolayısıyla iyi bir fikirle yola çıkmanızı tavsiye ederim,en doğru adım bu olacaktır.
Akademik danışmanınızla iyi çalışın bu da önemli noktalardan,sizi iyi yönlendirmeli,yarışma global bir yarışma sadece Türkiye bazlı sorunlara değil global bazlı sorunlara da çözüm getirmek gerekiyor.
Teknoloji uygulamanın dışında,projeyi sunmak da çok önemli olduğu için ekibe sunum/anlatım becerisi iyi olan kişileri de dahil edin.Bu bir ekip çalışması ürünü olmalı,herkesin ekipte farklı çalışmaları,ekibe farklı katkıları olabilir.Ekipteki dört kişi de mükemmel şekilde teknoloji uygulayacak diye bir şart yok.Şunu da unutmamak gerekiyor; yarışma için uzun süre çalışıyorsunuz üç veya beş ay,ama yarışma sırasında yaptıklarınızı 20 dakika içinde anlatmanız lazım. Bunu yaparken ilk önce video hazırlamanız,20 dakika içinde kendinizi izlemeniz, sonra baştaki ve sondaki 2 dakikayı çıkartıp arada kalan kısmı izlediğinizde sizi sıkıp sıkmadığına bakmanız önemli çünkü akıcılığı sağlayan kısım orası.İlk girişi güzel yaparsınız,güzel de bir kapanış yaparsınız ama yaklaşık o 16 dakikalık kısımda dinleyicileri tutabilmek lazım.
Mümkün olduğunca çok sorulara hazırlanın.Yaptığınız projenin jüri tarafından teknik açıdan sorulabilecek soruları nelerdir bunları sorgulayın ki jüri size sorularını yönelttiğinde rahatlıkla ve takılmadan cevap verin.
Bunların yanında mutlaka yedek slaytlarınız olsun.Projenizin uygulanması ve gerçekleştirilebilmesi mümkün olsun.Fazla hayali projelerden kaçının.Biri size "Bunu nasıl gerçekleştireceksiniz,iş planınız nedir?" dediğinde mutlaka bir cevabınız olsun.
Genel olarak tavsiyelerim bunlar.''



Eminay Hanım'ın da eklediği açıklamalar sizi biraz daha aydınlatacaktır diye düşünüyorum:

''Şunları da ekleyebiliriz.Aslında her dünya finalinde yapılması gerekendir; şu anda Imagine Cup 2009 dünya finalleri yapılıyor. Hemen bu sırada temasıyla,kategorisiyle vs. bir sonraki yılın Imagine Cup maratonu başlamış oluyor ve bu dönemde yapılan en büyük hata,katılma kararı almış kişilerde şöyle bir düşünce oluşuyor ; 'çok zaman var,nasıl olsa yaparız. '.Burada önemli olan zaman planını iyi yapmak,proje yönetimini çok iyi planlamak ve o zamana da uymak.Erken başlamak şu nedenle önemli, projenize başladığınızda arada değişiklikler yapmanız gerekiyor(yazılım kısmı vs.) ve erken başladığınızda değişikliklere çok iyi bir şekilde adapte olabiliyorsunuz çünkü zaman stresiniz olmuyor.
Biz Imagine Cup'ı 7 yıldır düzenliyoruz ve gördüğümüz şu; her yıl kalite biraz daha iyileşmekte.Öğrenciler iyi bir proje raporu nasıl hazırlanır,element ve unsurlar nedir öğreniyorlar ve önceki yıllara nazaran daha iyi proje raporları hazırladıklarını görüyoruz. Bu sebepten ötürü de mutlu oluyoruz.
Henüz öğrenciyken kazanılan bütün bu tecrübeler iş hayatını çok olumlu etkiliyor.Ayrıca bu yarışmadaki kazanılanların yanında herhangi birşey kaybetme riskiniz de söz konusu değil.Yarışmada derece almasanız bile uluslararası bir çevre ediniyorsunuz(forum ortamı ve diğer öğrencilerle etkileşim vs.)

Tüm bunlar nedeniyle Imagine Cup'a katılmak çok iyi bir kazanım ve deneyim demektir.''

Bu zihinlerdeki soruları cevaplayan konuşmaların ardından Mehmet Bey bir kaç önemli noktaya daha değiniyor:

''Yarışmaya katılanlar iş teklifleri de alabiliyorlar.Ayrıca Imagine Cup'a katılıp mezun olunca kendi şirketini kurmuş,kurumsal alandaki firmalarda çok iyi pozisyonda olanlar da var.Bu seneki jürilerimizden,katılımcılarımızın bazılarına iş teklifi etmeyi düşünenler de mevcut.''
Bu cümlelerin ardından tekrak Eminay Hanım güzel açıklamalar yapıyor ve röportaj bu cümlelerle son buluyor:

''Aslında yarışmada finale kalmak ya da kazanmak önemli değil,Imagine Cup'da baştan sonra proje hazırlayıp bitiriyorsunuz ve bu projelerinizi hayata geçiren kişilerde var.İlla derece almanız gerekmiyor.''

Röportaj burada bitiyor.Tüm cevaplara ve açıklamalara bakacak olursak sizin de gördüğünüz gibi Imagine Cup; kazanan öğrenciye de,sadece katılan öğrenciye de büyük ve çeşitli fırsatlar sunuyor.

Sorularıma cevap verdikleri için çok teşekkür ediyorum.
Yeni röportajlar ile blog yazmaya devam edeceğim:)
Günün ardından resimleri bir sonraki blog yazıma saklıyorum:)

4 yorum:

  1. harika, dopdolu bir röportaj:)
    gerçekten ufkumu açtı çalışmalara bir an önce başlayalım:))
    bugün gelmemekle çok şey kaçırdım galiba..

    YanıtlaSil
  2. Sevgili arkadaslar;
    Bitirme tezimde Microsoft Case study yapıyorum benimde satış pazarlamadan biriyle görüşmem gerekiyor yardımcı olabilir misiniz?
    özge

    YanıtlaSil
  3. Microsoft Türkiye istanbul ofisini arayıp talebinizi bildirdiniz mi?

    http://www.nuricankaya.com/ Mehmet Nuri Bey (Windows Pazarlama Grup Müdürü olarak Microsoft'ta çalışmaktadır) sitesinde randevu alabilmeniz için iletişim bilgileri bırakmış.

    Saygılarımla;

    YanıtlaSil
  4. Çok aydınlatıcı bir röportaj olmuş Uğur'um. Eline, koluna , ağzına sağlık :).. O kadar çekici anlatmışsın ki benim bile hemen ekip kurasım geldi .. :) Herneyse .. Bu bilgilendirici çalışmalarının devamını bekleriz...

    YanıtlaSil