27 Mayıs 2009 Çarşamba

DreamSpark'ı alan arkadaşımızın düşünceleri

Tekrar merhaba.
Bir önceki blog yazımda Imagine Cup ile ilgili düşüncelerini ilk gönderen ve Imagine Cup 2010 yılında yarışmaya katılmaya düşünen kişiye DreamSpark kartı vereceğimi söylemiştim.

Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi Müge'nin düşünceleri şu şekilde :

''Imagine Cup biz öğrencilerin eğitim ve öğretim dönemleri boyunca edindikleri bilgileri teori halinden çıkarıp pratiğe dökmeleri için bir fırsat. Kendilerini ispatlamak ve ürettikleri projeyi dünya çapında yaygınlaştırmak isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat.
Sadece projeni tanıtmış olmuyorsun, ayrıca firmalara kendini ispatlamış ve iş hayatında kariyer anlamında bir adım atmış oluyorsun.
Bende önümüzdeki dönemde arkadaşlarımla birlikte, kendimi ispatlamak ve inanarak geliştirdiğimiz projeyi tüm dünyaya duyurmak için Imagine Cup yarışmasına katılacağım.''

Gönderilen mesajdan da anlaşılacağı gibi blogumuzdaki yazıları takip eden bir arkadaş olduğu ortada :)

DreamSpark Kartı Almak İsteyen?

Merhaba arkadaşlar.
Imagine Cup ile ilgili görüşlerini gönderip,Imagine Cup 2010'a katılmayı düşünen ve ilk gönderen kişiye DreamSpark Aktivasyon kodu veriyorum:)

(Sıfır Km'dir:) )

DreamSpark açıklama yapmak gerekirse:
Microsoft DreamSpark, üniversite öğrencilerinin, Microsoft yazılım geliştirme ve tasarım araçlarını ücretsiz olarak indirmelerini sağlayan bir servistir.

Sağ tarafdaki e-posta bağlantısından gönderebilirsiniz.___

İlk mail gönderilmiştir:)

25 Mayıs 2009 Pazartesi

Microsoft Türkiye İstanbul Ofisindeki Röportajdan kareler

Buradaki blog yazımda röportaj detaylarını paylaşmıştım.
Bu blog yazısında güzel röportajın ardından bir kaç kareyi paylaşmak istiyorum.
Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Sayın İpek TUNCA ile

Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Sayın Mustafa ÇAĞAN ile

CRM & Online Marketing Sorumlusu Sayın Sarit UÇMAK, Akademik Programlar Yöneticisi Sayın Mehmet TUNÇKANAT, Developer Audience Marketing Manager Sayın Eminay YURTSEVEN ile

Güzel röportaj ve sıcak davranışları nedeniyle bir kez daha teşekkür ediyorum.

23 Mayıs 2009 Cumartesi

Ekibinizi Kuramıyor musunuz?

Merhaba arkadaşlar.
Imagine Cup'a katılmak için fazlasıyla teknolojik donanıma sahip insanları kendi ekibinizde istiyor fakat önünüze engeller çıkıyor ise ilk olarak şunu söylemek istiyorum.
Imagine Cup'a katıldığınız andan itibaren zaten Microsoft'un size sunduğu imkanlar ile (DreamSpark , IT Academy Student Pass, Msakademik.net adresindeki makaleler vs ) kendinizi geliştiyor ve teknolojik donanım olarak ciddi bir ilerleme gösteriyorsunuz.

Bu konuda kendinize güveniniz tam olsun. En önemli olanı teknolojiyi sevmek, Microsoft ürünlerini yakından takip etmek,etkinliklerine katılıp sorularınızı etkinliklerde sorup-öğrenmek(Bunun için www.msakademik.net adresindeki etkinlikleri takip edebilirsiniz.) gelişiminiz için yararlı olacaktır.

Gelelim ekibe kişi bulma konusuna.
Genelde yaptığınız hata şudur diye düşünüyorum; ilk olarak arkadaş çevrenizden samimi olduğunuz ve sizle aynı seviyede veya aynı şeyleri bilen kişileri seçmeniz.
Şunu söylemek istiyorum;
Imagine Cup'a katıldığınızda derece istiyorsanız danışmanınızla birlikte uyumlu çalışan bir EKİP olabilmeniz gerekiyor.
Başarılı bir ekipte herkesin görevi ve katkısı farklı olmalıdır.
Herkes aynı işi yaparsa yaratıcı ürünler sunamazsınız.

Öncelikle çevrenizde sizden farklı özellikleri olan kişileri seçin.Bulamadığınızı varsayarak; diğer üniversitelerdeki bilişim kulüplerinin yöneticileriyle iletişime geçin, Facebook'ta Imagine Cup veya Msakademik gruplarına girin; '' Imagine Cup için ekip kuruyorum'' dediğinizde bile birçok katılımcı adayınız olur:)

Eğer kararlı değilseniz ekip kurarken aldığınız olumsuz geri dönüşlerin yanında bir de "Ya nasıl yapacaksın , ne kadar biliyorsun?" gibi laflar hevesinizi kaçırabilir.

Önemli olan kararlı olduğunuzu gösterebilmek, çevrenizden buna benzer tepki aldığınızda ilk işiniz diğer üniversitelerin kulüpleriyle iletişime geçmek olsun.Bu konuda sağ taraftaki bağlantılardan bana e-posta yoluyla ulaşırsanız istediğiniz üniversitenin bilişim kulübü ile iletişime geçmenize yardımcı olurum.

Kararınızdan lütfen vazgeçmeyin.Imagine Cup sadece bir yarışma değil, iyi bir gelecek, iyi bir uygulama alanı, en önemlisi; güzel dostluklar ve çevre demektir.

Sadece o ortamdaki enerjiyi hissetmeniz için bile yarışmaya katılmanızı öneririm:)

Imagine Cup 2010 için tavsiyeler

Bildiğiniz üzere geçenlerde Microsoft Türkiye İstanbul ofisinde çok değerli kişilerle röportaj yapmıştım.Röportaj sırasında öğrendiğim birkaç kaçamak bilgiyi de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bu sene dünya finallerine hazırlanan finalistlerimiz kendi projeleri için video hazırlıyorlar.
Bir ihtimal bu uygulama önümüzdeki seneden itibaren Imagine Cup Türkiye finallerinde de uygulanacak gibi. Kaliteli video için Sinema-Tv okuyan bir arkadaşınızı ekibe dahil etmek faydalı olacaktır.

Diğer bir tavsiye ise yine röportajımda Eminay Hanım'ın dediği fakat bir kez daha belirtmek istediğim konu.

Imagine Cup 2010'da yarışmacı olmayı düşünen adayların şimdiden planlama çalışmalarını yapmaları gerekiyor çünkü proje ne kadar evrim geçirir ise o kadar kararlı olur. Ayrıca finallere kadar olan süre içerisinde Microsoft'un piyasaya sunacağı yeni versiyon ürünler veya yepyeni ürünleri de olur. Projenize dahil ederseniz bu Microsoft'un ve jürilerin dikkatini çekecektir.

Yeniliklere yakın olduğunu gösteren ve kısa sürede kavrayıp iyi bir şekilde uygulayıp anlatabilen arkadaşlar tabi ki artılara sahip olacaktır.

Bir sonraki blog yazım kendi ekibini kurmakta zorlanan arkadaşlar için olacaktır.

22 Mayıs 2009 Cuma

Imagine Cup Hakkındaki En Açıklayıcı Röportaj.

Bu gün Microsoft Türkiye İstanbul ofisindeydim.Eminay YURTSEVEN, Mehmet TUNÇKANAT ve Sarit UÇMAK ile güzel bir cappucino içerek röportaj yapma fırsatım oldu.
Sorularım şu şekildeydi ;
Imagine Cup'ın sadece bir yarışma değil,öğrenim ve bilgi pekiştirme,geliştirme etkinliği olduğunu düşünüyor musunuz? Neden?
Imagine Cup'ın öğrencilerin akademik hayatlarını nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?
Son olarak Imagine Cup'a katılmak isteyen öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Bu sorular eşliğinde güzel bir sohbet ve bol bol fotoğraf çekme fırsatım oldu.Bu gün için Eminay YURTSEVEN,Sarit UÇMAK ve Mehmet TUNÇKANAT'a teşekkür ediyorum.
Röportajın detaylarına geçelim ; ilk olarak Mehmet Bey sorulara cevap verdi:

''Imagine Cup öğrencilerin teorik olarak öğrendikleri herşeyi pratik olarak da uygulamaları için çok iyi bir fırsat.Üniversitelerde bir takım teknolojilerle donatılıyorsunuz fakat bunları gerçek hayatta çalışmadan önce kullanma fırsatı ancak bu şekilde yarışma ve projelerle mümkün oluyor.Imagine Cup'da bunu gerçekleştirmenin dışında, dünya çapında yarışarak; kendinizi hem dünyaya yaptıklarınızla gösteriyorsunuz, hem de özgüveninizin gelişmesine olanak sağlıyorsunuz.Bu açıdan önemli.
Yeni mezunların akademik hayatlarında diğer mezunlardan daha farklı şeyler yapmış olmaları gerekiyor.Imagine Cup'a katılmak,yarışmalarda finale kalmak,derece almak kesinlikle yeni mezunu diğerlerinden daha ön plana çıkartacaktır.Çünkü bu teorik olarak bildiğiniz şeyleri pratik olarak uygulayabildiğinizi ve uygulayabilmenin yanında çok güzel anlatabildiğinizi,sunum yapabildiğinizi gösterir.Dolayısıyla başvurduğunuz pozisyon ister yazılım geliştirme olsun,ister teknoloji pazarlama alanında olsun her ikisinde de başarılı olduğunuzu kanıtlamış oluyorsunuz.
Genel olarak Imagine Cup'a katılacak öğrencilere şunu tavsiye ediyorum.Bu yarışma teknoloji uygulama yarışması,bu yüzden teknolojiyi iyi bilmek gerekiyor.Bunun için bizim sunduğumuz bir çok program var,DreamSpark bunlardan biri.DreamSpark aracılığı ile yazılımlarımızı ücretsiz olarak kullanabilme imkanlarına sahip oluyorlar.Ayrıca DreamSpark içerisinde IT Academy Student Pass var; öğrenciler burda e-öğrenim materyallerine erişebiliyorlar.Yarışmaya katılmak isteyen arkadaşlar bu uygulamaları takip etmelidir.
Bunun dışında pek çok topluluk sitesi de mevcut.Bu siteleri de yakından takip etsinler.Takip etmenin yanında güzel bir konu yakalamaya çalışsınlar,yarışmanın önemli kısımlarından biri de bu. Aslında pek çoğunuz teorik bilgiyi alıyorsunuz zaten,bir çoğunuz pratik olarak gerek stajlarınızla gerek derslerde aldığınız bitirme ödevlerinde,projelerde gerçekleştiriyorlar.Burada önemli olan fikir.
Bakıldığında Imagine Cup hem teknoloji uygulama hem de fikir yarışması,dolayısıyla iyi bir fikirle yola çıkmanızı tavsiye ederim,en doğru adım bu olacaktır.
Akademik danışmanınızla iyi çalışın bu da önemli noktalardan,sizi iyi yönlendirmeli,yarışma global bir yarışma sadece Türkiye bazlı sorunlara değil global bazlı sorunlara da çözüm getirmek gerekiyor.
Teknoloji uygulamanın dışında,projeyi sunmak da çok önemli olduğu için ekibe sunum/anlatım becerisi iyi olan kişileri de dahil edin.Bu bir ekip çalışması ürünü olmalı,herkesin ekipte farklı çalışmaları,ekibe farklı katkıları olabilir.Ekipteki dört kişi de mükemmel şekilde teknoloji uygulayacak diye bir şart yok.Şunu da unutmamak gerekiyor; yarışma için uzun süre çalışıyorsunuz üç veya beş ay,ama yarışma sırasında yaptıklarınızı 20 dakika içinde anlatmanız lazım. Bunu yaparken ilk önce video hazırlamanız,20 dakika içinde kendinizi izlemeniz, sonra baştaki ve sondaki 2 dakikayı çıkartıp arada kalan kısmı izlediğinizde sizi sıkıp sıkmadığına bakmanız önemli çünkü akıcılığı sağlayan kısım orası.İlk girişi güzel yaparsınız,güzel de bir kapanış yaparsınız ama yaklaşık o 16 dakikalık kısımda dinleyicileri tutabilmek lazım.
Mümkün olduğunca çok sorulara hazırlanın.Yaptığınız projenin jüri tarafından teknik açıdan sorulabilecek soruları nelerdir bunları sorgulayın ki jüri size sorularını yönelttiğinde rahatlıkla ve takılmadan cevap verin.
Bunların yanında mutlaka yedek slaytlarınız olsun.Projenizin uygulanması ve gerçekleştirilebilmesi mümkün olsun.Fazla hayali projelerden kaçının.Biri size "Bunu nasıl gerçekleştireceksiniz,iş planınız nedir?" dediğinde mutlaka bir cevabınız olsun.
Genel olarak tavsiyelerim bunlar.''



Eminay Hanım'ın da eklediği açıklamalar sizi biraz daha aydınlatacaktır diye düşünüyorum:

''Şunları da ekleyebiliriz.Aslında her dünya finalinde yapılması gerekendir; şu anda Imagine Cup 2009 dünya finalleri yapılıyor. Hemen bu sırada temasıyla,kategorisiyle vs. bir sonraki yılın Imagine Cup maratonu başlamış oluyor ve bu dönemde yapılan en büyük hata,katılma kararı almış kişilerde şöyle bir düşünce oluşuyor ; 'çok zaman var,nasıl olsa yaparız. '.Burada önemli olan zaman planını iyi yapmak,proje yönetimini çok iyi planlamak ve o zamana da uymak.Erken başlamak şu nedenle önemli, projenize başladığınızda arada değişiklikler yapmanız gerekiyor(yazılım kısmı vs.) ve erken başladığınızda değişikliklere çok iyi bir şekilde adapte olabiliyorsunuz çünkü zaman stresiniz olmuyor.
Biz Imagine Cup'ı 7 yıldır düzenliyoruz ve gördüğümüz şu; her yıl kalite biraz daha iyileşmekte.Öğrenciler iyi bir proje raporu nasıl hazırlanır,element ve unsurlar nedir öğreniyorlar ve önceki yıllara nazaran daha iyi proje raporları hazırladıklarını görüyoruz. Bu sebepten ötürü de mutlu oluyoruz.
Henüz öğrenciyken kazanılan bütün bu tecrübeler iş hayatını çok olumlu etkiliyor.Ayrıca bu yarışmadaki kazanılanların yanında herhangi birşey kaybetme riskiniz de söz konusu değil.Yarışmada derece almasanız bile uluslararası bir çevre ediniyorsunuz(forum ortamı ve diğer öğrencilerle etkileşim vs.)

Tüm bunlar nedeniyle Imagine Cup'a katılmak çok iyi bir kazanım ve deneyim demektir.''

Bu zihinlerdeki soruları cevaplayan konuşmaların ardından Mehmet Bey bir kaç önemli noktaya daha değiniyor:

''Yarışmaya katılanlar iş teklifleri de alabiliyorlar.Ayrıca Imagine Cup'a katılıp mezun olunca kendi şirketini kurmuş,kurumsal alandaki firmalarda çok iyi pozisyonda olanlar da var.Bu seneki jürilerimizden,katılımcılarımızın bazılarına iş teklifi etmeyi düşünenler de mevcut.''
Bu cümlelerin ardından tekrak Eminay Hanım güzel açıklamalar yapıyor ve röportaj bu cümlelerle son buluyor:

''Aslında yarışmada finale kalmak ya da kazanmak önemli değil,Imagine Cup'da baştan sonra proje hazırlayıp bitiriyorsunuz ve bu projelerinizi hayata geçiren kişilerde var.İlla derece almanız gerekmiyor.''

Röportaj burada bitiyor.Tüm cevaplara ve açıklamalara bakacak olursak sizin de gördüğünüz gibi Imagine Cup; kazanan öğrenciye de,sadece katılan öğrenciye de büyük ve çeşitli fırsatlar sunuyor.

Sorularıma cevap verdikleri için çok teşekkür ediyorum.
Yeni röportajlar ile blog yazmaya devam edeceğim:)
Günün ardından resimleri bir sonraki blog yazıma saklıyorum:)

19 Mayıs 2009 Salı

Imagine Cup Öğrenci Görüşleri 2

Imagine Cup Hakkında öğrencilerle bazen görsel bazen metin olarak röpartaj yapıyorum.

Bakalım Bilgisayar Mühendisliği ikinci sınıftan Bilge arkadaşımız neler düşünüyormuş:

''Imagine Cup,Microsoft'un bilişim alanında hayallerdeki projeleri hayata geçirmek için dünyanın farklı yerlerindeki kişilerin katıldığı bir yarışma olarak kendimce bir yorumunu yapabilirim.Teorik görünen asıl kısmının arkasında ise gerçekleştireceğimiz projelere ilk adımı atmaktır bence.Bendeki sloganı ise 'Hayal et ve hayata geçir.'. Yarışmanın en büyük katkısı ise ortak bir projeye farklı bakış açısıyla bakabilmemizi sağlamasıdır.Bunun en güzel yanı da sadece Türkiye ile sınırlı kalmayıp,farklı ülkelerle aynı platformda bunu paylaşmak.Tatlı rekabet olarak tanımlıyabileceğim bu yarışmanın herkese bir katkısı olduğunu düşünüyorum.Kişinin eksik kaldığı alanda kendini geliştirmesini, o konuda araştırma yapmasını sağlıyor.Örneğin,yarışmaya katılmayı düşündüğüm andan beri kendimi C# konusunda kendimi geliştirmemi sağladı :).Kısacası Imagine Cup herkesin yaşamak isteyeceği tatlı bir heyecan bence.''


Bilge'ye görüşlerini belirtiği için teşekkür ediyorum.

Imagine Cup 2009 Türkiye Finalistleri (Resm Site Duyurusu)

Gençler bu yıl, “Zorlu problemlerin teknoloji ile çözüldüğü bir dünya düşleyin.” teması çerçevesinde ve Birleşmiş Milletler Milenyum Hedefleri ışığında hazırladıkları projelerle yarıştılar. Finale kalan 7 ekibin projeleri arasında 17 Nisan’da Microsoft İstanbul ofisinde yapılan seçmelerde, Yazılım Tasarımı kategorisinde birinciliği kazanan Yeditepe Üniversitesi’nden CogoStuff projesi oldu. Türkiye’yi Temmuz ayında Kahire’de temsil etme hakkını kazanan ekip, Dr. Tacha Serif danışmanlığında, bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencileri Mert Unan, Alkım Şenkan ve Umut Karakulak’tan oluşuyor.

Imagine Cup Türkiye birincisi ekibin eseri olan CogoStuff projesi, insanların farklı ülkelerin kültürlerini tanımalarına yardımcı olan ve kültürler arasındaki benzerlikleri ortaya çıkaran bir uygulama olarak tasarlandı. Bu uygulamada kullanıcılar yeni kültürler hakkında öğrendiklerini kendi kültürleri ile karşılaştırarak benzerlikleri bir araya getirebiliyor. Sistemde ortak olarak işaretlenen noktalar arttıkça kültürler arasındaki yakınlaşma da zaman içinde daha belirginleşiyor.

Türkiye finalinde ikinciliği Shop&Donate projesi ile Doç. Dr. Atilla Gürsoy danışmanlığında bilgisayar mühendisliği öğrencileri Yasemin Avcular, Yiğit Kıran, Ahmet Kubilay Eldem ve Alper İncedalcı’dan oluşan Koç Üniversitesi ekibi, üçüncülüğü ise ClockCycle projesi ile Yrd. Doç. M. Elif Karslıgil danışmanlığında bilgisayar mühendisliği öğrencileri Merve Gencer, Taygun Kekeç, Yunus Emre Pektaş oluşan Yıldız Teknik Üniversitesi ekibi kazandı.
Shop&Donate projesi sağlık ve çevre gibi alanlarda çalışan STK’larla bağış yapacak kuruluşları bir e-ticaret projesinde buluştururken; depremler için tasarlanan ClockCycle projesi ise uydu görüntülerinin, özel görüntü teknolojileriyle işlenerek felaket bölgelerine yapılacak acil yardım ihtiyaçlarının doğrulukla belirlenmesini hedefliyor.

Bu yıl ilk defa, projelerde Windows 7, Windows Live ve Internet Explorer 8 yazılımları kullanımına bağlı olarak yapılan değerlendirme sonucunda Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Chain projesi ile Imagine Cup’a katılan ekibe Windows Experience Özel Ödülü verildi. Bu Özel ödülün sahibi de Semih Utku danışmanlığındaki bilgisayar mühendisliği öğrencileri Gülşah Yıldızoğlu, Gizem Gülşen ve Buğra Kocatürk oldu. Imagine Cup Türkiye seçmelerinde birinci olan ekip üyelerine yarışmanın üç yıldan beri sponsoru olan Casper tarafından Nirvana notebook verildi. İkinci ekip Casper Minibook ve üçüncü ekip ise LCD monitör almaya haz kazandı. Windows Experience Özel Ödülü’nü kazanan ekip üyelerine de minibook ödülleri verildi.

Microsoft Imagine Cup 2009 Yazılım Tasarımı Türkiye finalinin jürisinde MicrosoftTürkiye’nin yanı sıra, yarışmayı destekleyen UNDP, TÜBİTAK, IEEE, e-Tohum, CHIP, i-Con, Veripark, Tradesoft, Anadolu Bilişim Hizmetleri ve Türk Telekom temsilcileri yer aldı. Imagine Cup 2009′un Yazılım Tasarımı kategorisi dünya finali jüri üyesi olan ve kategori kaptanı olan Prof. Dennis Anderson da bu yıl Türkiye’deki finale jüri üyesi olarak katılarak Türk öğrencilerin projelerini değerlendirdi.

Ödül törenine katılan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan ve ödül sponsoru Casper CEO’su Charlotte Lamprecht dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdiler.

Imagine Cup Blogger Birincisi :)

Yaklaşık 25 arkadaşın katıldığı Imagine Cup Blogger yarışmasında birinci oldum.

Microsoft.com'daki duyuru:

Imagine Cup Blogger Yarışması

Bu yıl geçmişten farklı olarak, üniversite öğrencileri arasında bir blog yarışması düzenledik. Imagine Cup Türkiye finalini en zengin içerikle yansıtan blog’un seçildiği bu yarışmada, birincilik ödülü Imagine Cup Dünya Finallerini izlemek üzere Microsoft’un konuğu olarak Kahire’ye bir yolculuk idi. Yarışmayı kazanan blogger Uğur Kazdal; Birinci olan blog’un adresi: http://imaginecuptr.blogspot.com/

Tüm katılımcıları tebrik ediyor, gösterdikleri ilgiye teşekkür ediyoruz.

http://imaginecuptr.blogspot.com/ adresini Dünya finallerini izlemek için takip etmeye devam edin!

8 Mayıs 2009 Cuma

Imagine Cup Yarışmasına devam eden takımlar

Yarışma kategorisini seçerek ikinci kısma geçen takımları görebilirsiniz.
İsterseniz takımların sayfalarına ve projeleri ile ilgili bilgileri de edinebilirsiniz.


http://imaginecup.com/Competition/Leaderboard.aspx
Türkiye Ekibine Başarılar Diliyorum.